- Details
- Geschreven door: Hans
- Categorie: Werking camera
- Hits: 355
Scherptediepte (Engels: Depth of Field) is het gebied in de voorwerpsruimte dat voldoende scherp wordt afgebeeld. Wat hier als „voldoende” moet worden beschouwd, hangt af van het beoogde doel. Het is zinloos, scherper af te beelden dan de grootte van de korrels van de film of de pixels van de beeldsensor. Punten net voor of net achter het voorwerpsvlak worden minder scherp afgebeeld. Het bereik waarbinnen deze onscherpte nog acceptabel is, is de scherptediepte. Daarnaast kunnen er artistieke redenen zijn om de afbeelding minder scherp te willen hebben dan technisch mogelijk is, waardoor men in de praktijk een grotere scherptediepte kan hanteren.
- Details
- Geschreven door: Hans
- Categorie: Werking camera
- Hits: 333
De belichtingstijd of sluitertijd is een term uit de fotografie. Het is de tijdsduur die beschrijft hoelang een lichtgevoelige plaat of ander lichtgevoelig element wordt blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid licht. Met lichtgevoelig element kan bijvoorbeeld fotografische film of een chip met fotogevoelige halfgeleiders (digitale camera) bedoeld worden zoals dat in een fototoestel wordt gebruikt.
De term belichtingstijd wordt ook gebruikt in de donkere kamer wanneer het lichtgevoelige fotopapier onder de vergroter belicht wordt.
De belichtingstijd op een fotocamera is vaak instelbaar (automatisch of handmatig) over een groot gebied (bijvoorbeeld van 1/2000 tot 2 seconden). Sommige camera's hebben een groter bereik, om grotere verschillen in lichtintensiteit aan te kunnen en daarbij tevens een ruimere keus in diafragmering te kunnen blijven bieden. De belichting is instelbaar in stops - of delen daarvan - waarbij elke stop dubbel zoveel licht doorlaat. Bij een te lange belichtingstijd treedt overbelichting op van de film (een negatieffilm wordt dan veel te zwart na het ontwikkelen, er treedt verzadiging op). Bij een te korte belichtingstijd wordt de film onderbelicht en blijft dan te transparant. Een verkeerde belichting is tijdens de ontwikkeling wel iets te corrigeren, een onderbelichte film kan bijvoorbeeld opgetrokken worden, maar daarbij verliest de foto aan resolutie en er wordt een duidelijke korrel zichtbaar. Bij digitale fotografie kan correctie gebeuren met behulp van software.
De juiste belichtingstijd wordt bepaald in combinatie met de grootte van het diafragma en de lichtgevoeligheid van de film. Bij een kleiner diafragma (aangegeven met een groter getal), hoort een langere belichtingstijd. Bij een grotere gevoeligheid van de film (aangegeven in ASA of DIN of fotogevoelige halfgeleiders in ISO) hoort een kortere belichtingstijd.
Bewegingsonscherpte is in het verschijnsel dat objecten op een foto of op een video- of filmbeeld onscherp zijn als gevolg van beweging van het object en/of de camera. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens de beweging het object ook in de projectie in de camera beweegt en dus het fotografische vlak op meerdere plaatsen door hetzelfde object belicht wordt.
Bewegingsonscherpte treedt meestal op doordat er een te lange sluitertijd is gekozen. Dit kan echter ook een bewuste keuze van de fotograaf zijn geweest om zo een bijzonder effect te creëren.
Handig om te weten dat de langste sluitertijd uit de hand, bepaald wordt door het brandpuntsafstand van het gebruikte objectief (kleinbeeld) 400mm (altijd naar beneden afronden) 1/500sec.
Invloed van sluitertijd op bewegingsonscherpte
Tegenwoordig (2004) zijn verreweg de meeste camera's voor gebruik door het grote publiek automatisch, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste belichting. De camera 'ziet' aan een soort barcode op de filmcassette welke gevoeligheid film er in zit. Voor speciale effecten kan het echter nog wel zin hebben om met de belichtingstijd te spelen of ter correctie voor wanneer het onderwerp afwijkt van de gemiddelde 18% grijswaarde. Eventueel kan de fotograaf ook nog de belichtingscompensatie aanpassen.
Een eenvoudige vuistregel voor het uit de hand nemen van een foto met een kleinbeeldcamera is dat de belichtingstijd in seconden kleiner moet zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief in millimeter. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen bewegingsonscherpte optreedt. Dus bijvoorbeeld fotografeer met 1/60 met een 50mm objectief (1/50 bestaat niet, 1/60 ligt er het dichtst bij).
Om de optimale belichtingstijd te bepalen, kan een fotograaf gebruik maken van bracketing. In korte tijd worden meerdere opnames gemaakt met een verschillende belichtingstijd. Uit deze reeks wordt de beste foto gekozen, of de afzonderlijke foto's worden gecombineerd tot een High Dynamic Range-afbeelding.
- Details
- Geschreven door: Hans
- Categorie: Werking camera
- Hits: 344
Lichtmeting
Vrijwel alle camera's beschikken tegenwoordig over een goed en betrouwbaar belichtingssysteem. De meeste foto's zullen dan ook goed worden belicht. Toch is het van belang om te weten hoe de camera tot de juiste belichting (een combinatie van sluitertijd en diafragma) is gekomen. Ook gebruikers van camera's waarbij je de belichting niet handmatig in kunt stellen, kunnen de wijze waarop een foto wordt belicht beïnvloeden.
Bij lichtmeting wordt onderscheidt gemaakt tussen opvallend-lichtmeting en gereflecteerde lichtmeting. Hoewel de meeste beginnende amateur-fotografen gebruik zullen maken van de in de camera ingebouwde lichtmeter en dus het door het onderwerp gereflecteerde licht meten, zal ik beide manieren van lichtmeten hier kort bespreken.
Opvallend-lichtmeting
Voor deze manier van lichtmeting heb je een losse belichtingmeter nodig. Met deze belichtingmeter bepaal je hoeveel licht er van de lichtbron (bijv. de zon) op het onderwerp valt. Hiervoor hou je de lichtmeter tussen het onderwerp en de lichtbron met de lichtgevoelige meetcel naar de lichtbron toegekeerd.
- Details
- Geschreven door: Hans
- Categorie: Werking camera
- Hits: 338
De D300 was de eerste Nikon-camera met een zelfreinigende sensor. Dit systeem gebruikt een reeks frequenties met een hoge resonantie om het laagdoorlaatfilter te doen trillen. Hierdoor wordt stof op de voorzijde van de sensor losgetrild, zodat er minder stofvlekken op foto's verschijnen. In combinatie met het bestaande systeem voor stofverwijdering in Capture NX vormt dit een volledig systeem waarmee stof op foto's wordt voorkomen.
De sensor kan naar wens handmatig worden gereinigd via de optie 'Nu reinigen' of automatisch via de instelling 'Reinigen bij starten/sluiten'. Voor de optie 'Reinigen bij starten/sluiten' kunt u instellen wanneer de camera de sensor automatisch reinigt, telkens wanneer de camera wordt aangezet, uitgezet of beide.
Het reinigen van de sensor duurt circa drie seconden. Tijdens de reiniging kan een hoge toon hoorbaar zijn. Als de ontspanknop wordt ingedrukt terwijl de sensor wordt gereinigd, wordt de reiniging geannuleerd. Daardoor is het mogelijk foto's te maken nadat de reiniging van de sensor is gestart.
Als voorbeeld is hier de Nikon D300 genoemd. Andere merken zoals Canon en Sony hebben vergelijkbare zelfreinigende sensors.
- Details
- Geschreven door: Hans
- Categorie: Werking camera
- Hits: 330
Waarom bestaan er verschillen tussen foto's die zijn gemaakt met verschillende modellen digitale SLR-camera's?
Gebruikers zullen merken dat er verschil bestaat in helderheid, kleur, contrast en scherpte van foto's die zijn gemaakt met verschillende cameramodellen van Nikon wanneer ze de foto's rechtstreeks met elkaar vergelijken. Camera's leggen beelden vast met een sensor met een hoge resolutie. Cameramodellen gebruiken zelden dezelfde sensor of hetzelfde kleurfilteringsysteem, wat betekent dat de gevoeligheid, de kleur en de ruiseigenschappen variëren. Beelden worden verwerkt met behulp van Nikon's geavanceerde digitale beeldverwerkingsalgoritmen die beelden van de hoogste kwaliteit produceren. Nikon streeft er voortdurend naar deze algoritmen te verbeteren, aangezien ze van invloed zijn op kleurgradaties, belichting, toonbereik en scherpte, op basis van de vastgelegde beeldgegevens.
De standaardinstellingen van elk cameramodel zijn zo bepaald dat ze de beste beelden voor de doelgroep opleveren en elk nieuw cameramodel gebruikt de nieuwste beschikbare hardware- en softwaretechnologie.
Nikon's matrixmeetsysteem is geschikt voor algemene fotografie, zodat dit het standaardmeetsysteem is dat wordt gebruikt door D-SLR-camera's. Het matrixmetingsysteem heeft zich echter steeds verder ontwikkeld met het uitbrengen van nieuwere, technisch meer geavanceerde producten. Toon en kleur worden bepaald door ingebouwde verwerkingssystemen waarvan de nauwkeurigheid steeds groter wordt dankzij vorderingen in de technologie en het feit dat ontwerpers de behoeften van gebruikers steeds beter begrijpen. De standaardverscherping die in de camera wordt toegepast, varieert op basis van de doelgroep. In p rofessionele camera's wordt standaard minder verscherping toegepast, aangezien beelden na het vastleggen gewoonlijk worden bewerkt, terwijl in consumentencamera's standaard meer verscherping wordt toegepast.
Als u overstapt van een ouder model naar een nieuwer model, kunt u daarom het beste een aantal testopnamen maken om vertrouwd te raken met de camera. Hoewel u verschillen zult merken tussen foto's die zijn gemaakt met verschillende cameramodellen, biedt Nikon altijd diverse, gemakkelijk toegankelijke instellingen waarmee u ervoor kunt zorgen dat de camera beelden produceert die beter aan uw wensen tegemoet komen.