Wat is het verschil tussen het FX-formaat en het DX-formaat?

De fysieke grootte van het beeldgebied op de sensor is verschillend bij het FX-formaat en het DX-formaat. Het beeldgebied van het FX-formaat is gebaseerd op de beeldcirkel van het kleinbeeldformaat (36 x 24 mm), terwijl het beeldgebied van het DX-formaat circa 24 x 16 mm groot is.

 


FX-formaat
De grotere FX-beeldsensor is vrijwel even groot als het kleinbeeldformaat, wat betekent dat de brandpuntsafstand van een objectief bij beide formaten ongeveer gelijk is. Veel Nikkor-objectieven met automatische en handmatige scherpstelling kunnen worden gebruikt met FX-formaat camera's. Aangezien Nikon echter al zeer lang objectieven produceert, gelden er beperkingen en waarschuwingen met betrekking tot het gebruik van bepaalde objectieven, die u in overweging dient te nemen voordat u een objectief aanschaft. Klik hier voor meer informatie.
DX Nikkor-objectieven zijn speciaal ontworpen en geoptimaliseerd voor gebruik op DX-formaat en FX-formaat digitale spiegelreflexcamera's. Als ze op een FX-formaat digitale reflexcamera worden bevestigd, wordt automatisch de stand DX-uitsnede van de camera ingeschakeld, waardoor het vastgelegde beeldgebied overeenkomstig verandert. Deze beelduitsnede wordt ook weerspiegeld in het zoekerbeeld van de camera, aangezien het gebied dat niet word vastgelegd lichtgrijs wordt weergegeven.

ScreenHunter_04 May. 07 01.40       
DX-formaat
Alle objectieven die zijn ontworpen als DX-type kunnen worden gebruikt met DX-formaat digitale reflexcamera's. Veel Nikkor-objectieven die zijn ontworpen voor FX- of kleinbeeldformaat, kunnen ook worden gebruikt met DX-formaat digitale reflexcamera's. Als een Nikkor-objectief wordt gebruikt op een DX-formaat camera, wordt de brandpuntsafstand van het objectief vermenigvuldigd met een factor 1,5. (Een 50 mm-objectief produceert bijvoorbeeld het equivalent van een brandpuntsafstand van 75 mm.)Klik hier voor meer informatie.

 

 

Bron: Nikon Nederland