De D300 was de eerste Nikon-camera met een zelfreinigende sensor. Dit systeem gebruikt een reeks frequenties met een hoge resonantie om het laagdoorlaatfilter te doen trillen. Hierdoor wordt stof op de voorzijde van de sensor losgetrild, zodat er minder stofvlekken op foto's verschijnen. In combinatie met het bestaande systeem voor stofverwijdering in Capture NX vormt dit een volledig systeem waarmee stof op foto's wordt voorkomen.

Diagram van de zelfreinigende sensor waarbij de richting van de verplaatsing van het optische laagdoorlaatfilter wordt aangegeven  Diagram van de zelfreinigende sensor waarbij de richting van de verplaatsing van het optische laagdoorlaatfilter wordt aangegeven


De sensor kan naar wens handmatig worden gereinigd via de optie 'Nu reinigen' of automatisch via de instelling 'Reinigen bij starten/sluiten'. Voor de optie 'Reinigen bij starten/sluiten' kunt u instellen wanneer de camera de sensor automatisch reinigt, telkens wanneer de camera wordt aangezet, uitgezet of beide.

Het reinigen van de sensor duurt circa drie seconden. Tijdens de reiniging kan een hoge toon hoorbaar zijn. Als de ontspanknop wordt ingedrukt terwijl de sensor wordt gereinigd, wordt de reiniging geannuleerd. Daardoor is het mogelijk foto's te maken nadat de reiniging van de sensor is gestart.

Als voorbeeld is hier de Nikon D300 genoemd. Andere merken zoals Canon en Sony hebben vergelijkbare zelfreinigende sensors.

Bron: Nikon Nederland