Waarom bestaan er verschillen tussen foto's die zijn gemaakt met verschillende modellen digitale SLR-camera's?

Gebruikers zullen merken dat er verschil bestaat in helderheid, kleur, contrast en scherpte van foto's die zijn gemaakt met verschillende cameramodellen van Nikon wanneer ze de foto's rechtstreeks met elkaar vergelijken. Camera's leggen beelden vast met een sensor met een hoge resolutie. Cameramodellen gebruiken zelden dezelfde sensor of hetzelfde kleurfilteringsysteem, wat betekent dat de gevoeligheid, de kleur en de ruiseigenschappen variëren. Beelden worden verwerkt met behulp van Nikon's geavanceerde digitale beeldverwerkingsalgoritmen die beelden van de hoogste kwaliteit produceren. Nikon streeft er voortdurend naar deze algoritmen te verbeteren, aangezien ze van invloed zijn op kleurgradaties, belichting, toonbereik en scherpte, op basis van de vastgelegde beeldgegevens.

 

 
De standaardinstellingen van elk cameramodel zijn zo bepaald dat ze de beste beelden voor de doelgroep opleveren en elk nieuw cameramodel gebruikt de nieuwste beschikbare hardware- en softwaretechnologie.
Nikon's matrixmeetsysteem is geschikt voor algemene fotografie, zodat dit het standaardmeetsysteem is dat wordt gebruikt door D-SLR-camera's. Het matrixmetingsysteem heeft zich echter steeds verder ontwikkeld met het uitbrengen van nieuwere, technisch meer geavanceerde producten. Toon en kleur worden bepaald door ingebouwde verwerkingssystemen waarvan de nauwkeurigheid steeds groter wordt dankzij vorderingen in de technologie en het feit dat ontwerpers de behoeften van gebruikers steeds beter begrijpen. De standaardverscherping die in de camera wordt toegepast, varieert op basis van de doelgroep. In p rofessionele camera's wordt standaard minder verscherping toegepast, aangezien beelden na het vastleggen gewoonlijk worden bewerkt, terwijl in consumentencamera's standaard meer verscherping wordt toegepast.
Als u overstapt van een ouder model naar een nieuwer model, kunt u daarom het beste een aantal testopnamen maken om vertrouwd te raken met de camera. Hoewel u verschillen zult merken tussen foto's die zijn gemaakt met verschillende cameramodellen, biedt Nikon altijd diverse, gemakkelijk toegankelijke instellingen waarmee u ervoor kunt zorgen dat de camera beelden produceert die beter aan uw wensen tegemoet komen.

 

Bron: Nikon Nederland