Veel camera's bieden een digitale zoomfunctie als aanvulling op de ingebouwde optische zoom van de camera. Digitale zoom is handig wanneer u niet dichter bij het onderwerp kunt komen en u niet de beschikking heeft over een losse optische converter. Digitale zoom dient echter spaarzaam te worden gebruikt aangezien de beeldresolutie hierbij afneemt. Digitale zoom mag dan ook niet worden beschouwd als vervanging van een krachtig optisch zoomobjectief.
Diverse camera's kunnen worden gebruikt met een optische converter waarmee telefoto's van hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. Gebruik zo mogelijk een dergelijke converter in plaats van digitale zoom om zo de beeldkwaliteit te handhaven.

Als u optische zoom gebruikt, beweegt de optiek van het objectief waardoor de beeldhoek verandert, terwijl het volledige oppervlak van de beeldsensor van de camera wordt gebruikt. Daardoor blijft de beeldkwaliteit constant over het hele optische zoombereik.
Als u digitale zoom gebruikt, wordt het optische objectief ingesteld op de maximale telezoomstand. Een kleiner deel van de sensor wordt vervolgens gebruikt om het beeld op te slaan. Dit beeld wordt daarna vergroot tot de oorspronkelijke afmetingen. Zo wordt een beeld geproduceerd met een vergroting die hetzelfde is als wanneer dezelfde foto met een krachtig teleobjectief zou worden gemaakt. Naarmate de digitale zoom toeneemt, wordt een kleiner deel van de beeldsensor gebruikt. Hierdoor neemt de beeldkwaliteit af in verhouding tot de hoeveelheid zoom.

dig_zoom

In tegenstelling tot bij optische zoom, neemt bij digitale zoom de hoeveelheid detail in het beeld niet toe. Wanneer u digitale zoom gebruikt, hangt de beeldkwaliteit daarom af van de hoeveelheid digitale zoom.De onderstaande foto's tonen het verschil in beeldresolutie aan tussen digitale zoom en optische zoom.

dig_zoom2

Deze foto is tweemaal met dezelfde camera gemaakt: eenmaal met optische zoom in de telestand en eenmaal met een kleinere zoomstand, waarbij digitale zoom is gebruikt om dezelfde vergroting te produceren. Het gebied dat in de foto's zichtbaar is, wordt in de foto hierboven aangegeven met een rood vierkant.

Deze foto is gemaakt met alleen optische zoom. De foto is bijgesneden en aangepast voor weergave op het web
dig_zoom3    

Deze foto is gemaakt met digitale zoom. De foto is bijgesneden en aangepast voor weergave op het web

dig_zoom4

Houd er rekening mee dat het effect van digitale zoom niet zichtbaar is in de optische zoeker van de camera (als de camera een zoeker heeft). Gebruik de LCD-monitor/zoeker wanneer u foto's kadreert met digitale zoom. Digitale zoom is niet beschikbaar in alle camerastanden of wanneer de LCD-monitor van de camera is uitgeschakeld.

Bron: Nikon Nederland