Spiegelreflexcamera's van bijvoorbeeld Nikon bieden drie scherpstelstanden: enkelvoudige AF (AF-S), continue AF (AF-C) en handmatig (M). Welke scherpstelstand u selecteert, hangt af van het onderwerp.

AF-C

Enkelvoudige AF (AF-S)
In deze stand stelt de camera scherp op het onderwerp en wordt de scherpstelling vergrendeld terwijl de ontspanknop half wordt ingedrukt. De camera past de scherpstelling niet aan terwijl de ontspanknop half wordt ingedrukt, ook niet als het onderwerp beweegt. Bij de standaardinstellingen van de camera kan de sluiter alleen worden ontspannen als het beeld scherp is (scherpstelprioriteit).

Deze stand is het meest geschikt voor stilstaande onderwerpen, zoals landschappen of studio-opnamen.

Continue AF (AF-C)
Als de stand voor continue AF is geselecteerd, past de camera de scherpstelling voortdurend aan terwijl de ontspanknop half wordt ingedrukt. Als het onderwerp beweegt terwijl continue AF actief is, volgt de camera het onderwerp en probeert de camera de snelheid van het onderwerp te voorspellen en er zo voor te zorgen dat het onderwerp scherp is wanneer de sluiter ontspant. Bij de standaardinstellingen van de camera kunnen foto's worden gemaakt ongeacht of het beeld scherp is (ontspanprioriteit).

De stand voor continue AF is het meest geschikt voor actie- of sportfotografie, waarbij het onderwerp beweegt.

Handmatig (M)
In de handmatige stand heeft de fotograaf volledige controle over de scherpstelling van de camera. In deze stand past de camera de scherpstelling niet automatisch aan. De scherpstelstand wordt bepaald door de gebruiker die hiervoor de scherpstelring op het objectief gebruikt. Als het gebruikte objectief een maximaal diafragma van f/5.6 of groter heeft, kunt u de scherpstelaanduiding in de zoeker gebruiken om de scherpstelling te controleren.

De stand voor handmatige scherpstelling is met name geschikt bij weinig licht en het AF-systeem van de camera moeite heeft met scherpstellen of als een nauwkeurige scherpstelling is vereist, zoals bij macrofotografie.

Bron: Nikon Nederland