Landschaps- en natuurfotografie zijn twee genres binnen de fotografie die zich richten op het vastleggen van de schoonheid en diversiteit van de natuurlijke wereld.

  1. Landschapsfotografie:

    • Definitie: Landschapsfotografie omvat het vastleggen van uitgestrekte landschappen, bergen, bossen, meren, kustlijnen en andere natuurlijke omgevingen. Het doel is vaak om de natuurlijke schoonheid van een gebied vast te leggen en te presenteren.
    • Technieken: Dit genre vereist vaak een goed begrip van compositie, belichting en scherpstelling. Fotografen kunnen gebruikmaken van groothoeklenzen om uitgestrekte landschappen vast te leggen en filters gebruiken om de belichting en kleur te beheersen.
  2. Natuu rfotografie:

    • Definitie: Natuurfotografie richt zich op het vastleggen van dieren in het wild, planten, bloemen en andere elementen van de natuur. Dit genre kan variëren van macrofotografie van insecten tot het fotograferen van grote zoogdieren in hun natuurlijke omgeving.
    • Technieken: Natuurfotografie vereist vaak geduld en observatie. Fotografen moeten in staat zijn om dieren te volgen zonder ze te verstoren en kunnen gespecialiseerde lenzen gebruiken, zoals telelenzen voor dierenfotografie. Macrofotografie, waarbij kleine details van planten en insecten worden vastgelegd, is ook een belangrijk onderdeel van natuurfotografie.

Beide genres vereisen een goed begrip van de technische aspecten van fotografie, zoals belichting, scherpstelling en compositie, maar ook een gevoel voor esthetiek en creativiteit om unieke en boeiende beelden vast te leggen. Het gebruik van natuurlijk licht, de keuze van het juiste moment om te fotograferen en de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden zijn vaardigheden die belangrijk zijn in zowel landschaps- als natuurfotografie.