Ik ben een fervent natuurliefhebber. Liefde voor de natuur is mij met de paplepel ingegeven.
Mijn eerste kennismaking met de natuur waren de vakanties met mijn ouders. Kamperen op camping Saxenheim in Vierhouten. De eerste wilde zwijnen, herten en kevers gezien. Met mijn vrouw Lenie en onze hond wandelen en fietsen wij nog steeds graag in de bossen rond Vierhouten.

Toch is het vreemd dat je zo kunt genieten van deze natuur, de bomen, planten en dieren, zonder daar iets van af te weten. Een berk onderscheiden van een beuk of eik dat lukt nog wel. Of een mestkever van een vliegend hert, die verschillen zijn duidelijk. En het uit elkaar houden van een heggemus, vink, boomklever, grote bonte specht, groene specht, koolmees, pimpelmees en staartmees kan ik ook. Maar dan houdt het al snel op.

Dat is voor mij de reden dat ik in 2019 de opleiding Natuurgids (NGO) bij het IVN in Apeldoorn ben gaan volgen. Kennis opdoen en waar mogelijk straks ook uitdragen.

Als onderdeel van de natuurgidsen opleiding (NGO2) moet je als cursist een stukje grond naar keuze 'adopteren'. Het is de bedoeling dat je gedurende een jaar waarnemingen doet die je vastlegt in een logboek. Aan het einde van dat jaar maak je daar een verslag van.

Mijn keuze voor het stukje grond is gevallen op Heemtuin de Heimanshof in Vierhouten. Deze heemtuin ligt op een unieke plek. En leent zich zeer voor dit doel.

Heemtuin de Heimanshof

Heemtuin de Heimanshof is een Veluwse landschapstuin waarin planten en bomen verzameld zijn die van nature op de Veluwe groeien. Een tuin met inheemse flora dus. De heemtuin is, met slechts 0,6 hectare, klein. Vergelijkbaar met een voetbalveld.

De heemtuin is verdeeld in verschillende gebiedjes, biotopen, voor specifieke planten en bomen.

Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met beuken en eiken, een naaldboombosje, een varen hoek, een heidebult, een blauwgrasland, een bloemenweide, een leemkuil, een roggeakker, een moerasje en een muurtuin. Door de heemtuin slingert een beek, die uitkomt in een grote vijver met een eiland, en die daarna via een kleine vijver zijn weg vervolgt.

De voortgang van mijn waarnemingen kunt u zien op mijn website Heemtuin de Heimanshof.