Dankzij FP high-speed synchronisatie (waarbij FP staat voor 'focal plane' of beeldvlak) kunnen fotografen een groter diafragma gebruiken en zo een kleinere scherptediepte bereiken. Er kunnen kortere sluitertijden worden gebruikt dan de normale hoogste synchronisatiesnelheid van de camera. Bij gebruik van de flitsinstelling FP kunnen sluitertijden tot de maximale sluitertijd van de camera, bijvoorbeeld 1/4000e, worden geselecteerd. De instelling van de flitsbelichting in de FP-stand gebeurt volledig handmatig op camera's uit de D1-serie. Alle belichtingsstanden kunnen worden gebruikt bij camera's die automatische FP en de SB-800, SB-600 en SU-800+SB-R200 ondersteunen.

 


In deze stand geeft de flitser een doorlopende reeks flitsen met een geringe sterkte af vanaf van het moment dat het sluitergordijn wordt geopend totdat dit volledig is gesloten. Dit maakt het mogelijk flitsfoto's te maken bij kortere sluitertijden dan bij normale flitssynchronisatie. In afbeelding 1 ziet u de volgorde van de gordijnen van een analoge camera. Bij sommige digitale camera's wordt de sluitertijd elektronisch gestuurd door het in- en uitschakelen van de beeldsensor van de camera.

De instelling FP is beschikbaar op camera's uit de D1-serie met de volgende Nikon-flitsers: SB-80DX, SB-28/28DX, SB-25 en SB-26.
Camera's die automatische FP ondersteunen: D3, D2-serie, D700, D300, D200, D90 en D80.
Flitsers die automatische FP ondersteunen: SB-900, SB-800, SB-600 en SU-800+SB-R200.
Andere camera's kunnen niet worden gebruikt met automatische FP.

Als het omgevingslicht te helder is, kan een kleiner diafragma zijn vereist om de juiste belichting te verkrijgen, waardoor een grotere scherptediepte ontstaat en de voor- en achtergrond scherper worden.
Als een groter diafragma wordt gekozen, kan de FP-stand worden gebruikt om de invloed van de flitser te vergroten door het effect van het omgevingslicht te verkleinen. Hierbij worden tevens de voor- en achtergrond onscherper.

FP flits

FP instellen op een camera die automatische FP ondersteunt

Op camera's die compatibel zijn met automatische FP kunnen alle belichtingsstanden worden gebruikt en kan de flitsbelichting worden ingesteld via i-DDL, automatisch diafragma of handmatig. U schakelt de FP-stand in door '1/250 (auto FP)' of 'Auto FP Aan' te selecteren via de instelling Auto FP/Flitssynchronisatiesnelheid in het menu met persoonlijke instellingen, afhankelijk van de gebruikte camera. Als deze functie is ingesteld, activeert de flitser de FP-stand als de sluitertijd handmatig wordt ingesteld op minder dan 1/250 in de stand voor sluitertijdvoorkeuze of de handmatige stand, of als de sluitertijd automatisch hierop wordt ingesteld in de stand voor diafragmavoorkeuze of de programmastand.

De instelling 1/320 auto FP
Sommige camera's bieden de mogelijkheid een flitssynchronisatiesnelheid van 1/320 in te stellen via het bovenstaande menu met persoonlijke instellingen. Deze optie maakt het mogelijk de ingebouwde flitser te gebruiken met een sluitertijd tot 1/320e seconde, hoewel de ingebouwde flitser dan minder krachtig is. Flitsers die automatische FP ondersteunen kunnen ook worden gebruikt met deze instelling. Als u een sluitertijd tussen 1/250e en 1/320e seconde gebruikt, neemt het richtgetal van de optionele flitser ook af, maar minder dan bij gebruik van normale automatische FP. Raadpleeg de camerahandleiding om te controleren of uw camera deze optie biedt.

FP instellen op een camera uit de D1-serie en een SB-80DX

Voer de volgende stappen uit om de camera en de flitser in te stellen:
Houd er rekening mee dat automatische FP niet mogelijk is met de SB-800 of SB-900 en een camera uit de D1-serie.


Stap 1. Stel de belichtingsstand van de camera in op handmatig (M).

FP flits3   

Stap 2. Druk op de knop MODE totdat M verschijnt op het LCD-venster van de SB-80DX.
Druk op de knop + of - op de SB-80DX totdat FP verschijnt op het LCD-venster.

FP flits2

De sluitertijd en het diafragma moeten handmatig worden ingesteld op de camera. Het wordt aanbevolen testfoto's te maken en deze op de LCD-monitor van de camera te bekijken om te controleren of u de juiste belichting hebt verkregen.

Bron: Nikon Nederland