Over deze site

Afdrukken

De website CameraHobby is gemaakt met de Open Source software van Joomla. En de template generator van Artisteer.

Joomla biedt de gebruiker de mogelijkheid om relatief snel en eenvoudig een professionele website te maken. Naast de Joomla software zijn zeer veel aanvullingen, extensies genoemd, beschikbaar. B.v. voor het maken van een Forum, een Fotoalbum, een WebShop, site back-up enz. Veel van deze extensies zijn gratis. Kijk voor een overzicht van de mogelijkheden op de Joomla! Extentions Directory.

Is het maken van een eigen website met Joomla! moeilijk? Nee, via diverse hosting providers kun je op eenvoudige wijze een website met Joomla! maken. Shared hosting noemt men dat. De hosting provider zet in dit geval de website voor jou klaar en je kunt direct beginnen met het aanpassen van de site naar jouw wensen en het toevoegen van content en extensies.

Wil je meer, b.v. het hosten van meerdere sites, dan is enige kennis van websites en het beheer daarvan wel gewenst. Zo zal je databases, gebruikers en e-mail accounts willen aanmaken. De hosting provider zal je daar tools voor beschikbaar stellen zoals b.v.; DirectAdmin of Plesk Panel van Parallels. Let wel op dat de hosting provider Joomla! hosting ondersteunt. Dit is niet vanzelfsprekend. Informeren vooraf voorkomt teleurstellingen achteraf.

Shared hosting heeft wel beperkingen. B.v. beperkingen te aanzien van de bandbreedte, schijfruimte of te installeren applicaties waar je beheerder of root-rechten voor nodig hebt. Wil je meer, dan is een Virtual Private Server - (VPS) hosting - een oplossing. VPS hosting wordt managed en unmanaged aangeboden. Voor unmanaged VPS hosting is ruime kennis nodig van server en besturingssysteem. Klik hier voor meer informatie.

Op Internet is veel informatie en ondersteuning beschikbaar voor het hosten van een eigen website. Of het nu gaat om een enkelvoudige site of het hosten van meerdere sites, Googlen helpt je al snel op weg. Zie voor een overzicht van verschillende sites en fora de weblinks op deze site.

Succes met het maken van jouw eigen website.

CameraHobby

 Wat is Joomla?

Joomla! is een Open Source Content Management Systeem (CMS). Een CMS is een systeem waarmee de inhoud (content) van een website kan worden beheerd en geautomatiseerd. Om tot een complete website te komen maakt Joomla! gebruik van de volgende onafhankelijke onderdelen:

  1. Joomla LogoContent is de inhoud van uw website. Hierbij kunt u denken aan de teksten,  afbeeldingen en downloadbare bestanden;
  2. Lay-out is het uiterlijk van de website. Denk hierbij aan het design van de website, de kleuren, de achtergrond en de gebruikte lettertypes;
  3. Structuur bepaald hoe uw website in elkaar steekt. Hiermee wordt bedoeld hoe Componenten, Modules en Content getoond en bereikt kunnen worden.

Componenten en Modules zijn extra onderdelen die aan de basis Joomla!-installatie kunnen worden toegevoegd zoals een Forum (component) of een Analoge klok (module). Technische internetkennis is bij het gebruik van een CMS niet noodzakelijk, dmv een editor is het toevoegen van content zo simpel als een brief tikken in een tekstverwerker.

Wat betekent Open Source? 

Open Source is, zoals de naam al zegt, open voor gebruik door iedereen die dat wil. U betaalt dus helemaal niets voor het gebruik van deze software, ook geen licentiekosten. Wel kunt u derden betalen voor het leveren van Joomla! gerelateerde diensten of onderdelen. Open Source software is software met twee kenmerken:

  1. De broncode van de software is vrij beschikbaar.
  2. In het licentiemodel is het intellectueel eigendom en het (her)gebruik van de software en bijbehorende broncode dusdanig geregeld dat de licentienemer de broncode mag inzien,gebruiken, verbeteren, aanvullen en distribueren.

Joomla! is een Open Source CMS dat volgens de GNU General Public License wordt gedistribueerd. Een onofficiële Nederlandse vertaling van deze licentie kunt u in de documentatie terugvinden (Licentie documentatie).

Joomla! een Open Source Content Management Systeem (CMS)

Er staat een goed artikel op How to evaluate a Content Management System (geschreven door James Robertson) dat in groot detail beschrijft welke eigenschappen een goed content management systeem in zich moet hebben.
Het doel van het Joomla! project is om tegemoet te komen aan de eisen die weergegeven staan in bovenstaand artikel. Elke dag in de ontwikkeling van Joomla! komen we dichter en dichter bij ons einddoel, terwijl tegelijkertijd een solide basis gebouwd wordt welke uitgebreid kan worden door extenties van derden. In de handen van de ontwikkelaars maakt dit Joomla! tot een krachtig platform voor een breed scala aan Internet applicaties die veel verder gaan dan het simpel aanmaken van content.

Wat Joomla! niet is!

Joomla! is geen typische "portal" oplossing.
Hoewel Joomla! aangepast en uitgebreid kan worden voor een dergelijk website is dat niet het doel van het project. Joomla! is meer gericht op kleine of gemiddelde bedrijfswebsites, hobby of persoonlijke websites.
Het Joomla! Development Team richt zich met name op de ontwikkeling van een solide applicatie, in tegenstelling tot het ontwikkelen van zoveel mogelijk extras (zoals dat in veel andere CMS ontwikkelteams wél gedaan wordt). Dit zorgt ervoor dat Joomla! extreem licht en efficiënt is, wat het makkelijk maakt voor anderen om applicaties te maken om Joomla! uit te breiden met meer functionaliteit om aan deze behoeften te voldoen.

Eigenschappen

Joomla! is een zeer compleet content management systeem dat ingezet kan worden voor vanalles van simpele websites tot complexe bedrijfsapplicaties. Hieronder een gedetailleerde eigenschappen lijst.

Veel meer vrije Joomla! extentsies zijn beschikbaar op developer.joomla.org. Enkele bekende extenties zijn:

 Artisteer

Artisteer is een uniek webdesign software voor het ontwikkelen en aanpassen van templates, het gezicht van de website. Artisteer is al meer dan 5 jaar toonaangevend op dit gebied. Ondanks zijn unieke positie is de prijs van Artisteer zeer aangenaam en zeker de investering waard. U kunt Artisteer onbeperkt gebruiken en derhalve kunt u uw investering ook snel terugverdienen.

Met Artisteer Standaard kunt u o.a.

Artisteer maakt het mogelijk om o.a. onbeperkt Joomla templates te maken maar ook bijv. thema's voor Drupal. In Artisteer ontwerpt u templates voor Joomla 1.5, Joomla 1.6, 1.7, 2.5 en 3.x Wordpress, Drupal, Blogger, CodeCharge 4.3/5.x of gewoon HTML/XML.

 


 

WebHosting

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Hosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten: