Wie is online

We hebben 135 gasten en geen leden online

Showcase

DO

Optische elementen met diffractiewerking (DO) DO lenzen gebruiken een optisch element met diff

Rode Soldaatje

De kleine rode weekschildkever, ook wel soldaatje of rode weekschild (Rhagonycha fulva), is een keve

Moeflons

De moeflon is het kleinste wilde schaap. Beide geslachten hebben hoorns. Vooral bij oude rammen zijn

Verlichting

Het licht dat op een onderwerp valt. Verlichting kan allerlei kleuren hebben (b.v. daglicht, kaar

Sluitertijdvoorkeuze

Een functie van de camera waarbij de fotograaf handmatig de sluitertijd selecteert en de camera a

Diafragma

De grootte van de opening in een objectief waarmee wordt bepaald hoeveel licht door het objectief

De Meikever

De meikever of gewone meikever (Melolontha melolontha) is een kever uit de familie bladsprietkevers

APS-H

APS-H sensor Een beeldsensor met de afmetingen 28,7 x 19,1 mm – wordt momenteel gebruikt

FireWire

{aliases IEEE 1394} De term van Apple voor de IEEE 1394-interface. Een overdrachtsprotoco

André Kuipers ruimtemissie

Volg André Kuipers hier op Flickr tijdens zijn ruimtemissie.    

Kleurvariaties bij tl-licht

  Wanneer u met een digitale camera foto's maakt van onderwerpen die worden belicht door tl-li

AI Servo

Een methode van scherpstellen waarbij de camera continu bewegende onderwerpen volgt en probeert o

Buffer

Een buffer is een tijdelijk geheugen voor het opslaan van nog niet verwerkte beeldgegevens tot de

AEB

Automatisch belichtingstrapje (AEB) De functie om automatisch een serie opnamen te maken met e

Ruisonderdrukking

Stand voor ruisonderdrukking RuisonderdrukkingVoor digitale spiegelreflexcamera's zijn twee soorten

ICC

Het International Color Consortium, een internationale organisatie die standaards ontwikkeld voor

ColorSync

Een kleurbeheersysteem voor Mac OS, ontwikkeld door Apple.

sRGB

sRGB is de universele kleurruimte die wordt gebruikt voor de meeste consumenten printers, compact

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Sluitertijd

De belichtingstijd of sluitertijd is een term uit de fotografie. Het is de tijdsduur die beschrijft hoelang een lichtgevoelige plaat of ander lichtgevoelig element wordt blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid licht. Met lichtgevoelig element kan bijvoorbeeld fotografische film of een chip met fotogevoelige halfgeleiders (digitale camera) bedoeld worden zoals dat in een fototoestel wordt gebruikt.

De term belichtingstijd wordt ook gebruikt in de donkere kamer wanneer het lichtgevoelige fotopapier onder de vergroter belicht wordt.

De belichtingstijd op een fotocamera is vaak instelbaar (automatisch of handmatig) over een groot gebied (bijvoorbeeld van 1/2000 tot 2 seconden). Sommige camera's hebben een groter bereik, om grotere verschillen in lichtintensiteit aan te kunnen en daarbij tevens een ruimere keus in diafragmering te kunnen blijven bieden. De belichting is instelbaar in stops - of delen daarvan - waarbij elke stop dubbel zoveel licht doorlaat. Bij een te lange belichtingstijd treedt overbelichting op van de film (een negatieffilm wordt dan veel te zwart na het ontwikkelen, er treedt verzadiging op). Bij een te korte belichtingstijd wordt de film onderbelicht en blijft dan te transparant. Een verkeerde belichting is tijdens de ontwikkeling wel iets te corrigeren, een onderbelichte film kan bijvoorbeeld opgetrokken worden, maar daarbij verliest de foto aan resolutie en er wordt een duidelijke korrel zichtbaar. Bij digitale fotografie kan correctie gebeuren met behulp van software.

De juiste belichtingstijd wordt bepaald in combinatie met de grootte van het diafragma en de lichtgevoeligheid van de film. Bij een kleiner diafragma (aangegeven met een groter getal), hoort een langere belichtingstijd. Bij een grotere gevoeligheid van de film (aangegeven in ASA of DIN of fotogevoelige halfgeleiders in ISO) hoort een kortere belichtingstijd.

Voorbeeld van de werking van een spleetsluiter.

 

 

Bewegingsonscherpte is in het verschijnsel dat objecten op een foto of op een video- of filmbeeld onscherp zijn als gevolg van beweging van het object en/of de camera. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens de beweging het object ook in de projectie in de camera beweegt en dus het fotografische vlak op meerdere plaatsen door hetzelfde object belicht wordt.

Bewegingsonscherpte treedt meestal op doordat er een te lange sluitertijd is gekozen. Dit kan echter ook een bewuste keuze van de fotograaf zijn geweest om zo een bijzonder effect te creëren.

Handig om te weten dat de langste sluitertijd uit de hand, bepaald wordt door het brandpuntsafstand van het gebruikte objectief (kleinbeeld) 400mm (altijd naar beneden afronden) 1/500sec.

Shutter_speed_waterfall

Invloed van sluitertijd op bewegingsonscherpte

Tegenwoordig (2004) zijn verreweg de meeste camera's voor gebruik door het grote publiek automatisch, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste belichting. De camera 'ziet' aan een soort barcode op de filmcassette welke gevoeligheid film er in zit. Voor speciale effecten kan het echter nog wel zin hebben om met de belichtingstijd te spelen of ter correctie voor wanneer het onderwerp afwijkt van de gemiddelde 18% grijswaarde. Eventueel kan de fotograaf ook nog de belichtingscompensatie aanpassen.

Een eenvoudige vuistregel voor het uit de hand nemen van een foto met een kleinbeeldcamera is dat de belichtingstijd in seconden kleiner moet zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief in millimeter. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen bewegingsonscherpte optreedt. Dus bijvoorbeeld fotografeer met 1/60 met een 50mm objectief (1/50 bestaat niet, 1/60 ligt er het dichtst bij).

Om de optimale belichtingstijd te bepalen, kan een fotograaf gebruik maken van bracketing. In korte tijd worden meerdere opnames gemaakt met een verschillende belichtingstijd. Uit deze reeks wordt de beste foto gekozen, of de afzonderlijke foto's worden gecombineerd tot een High Dynamic Range-afbeelding.