Wie is online

We hebben 18 gasten en geen leden online

Showcase

SDHC

Secure Digital High Capacity is een versie van de hierboven beschreven SD-kaart met een hogere ca

De SLR Camera Simulator

Hoe werkt mijn camera. Wat zijn de effecten van de sluitertijd, het diafragma en de ISO waarde op

Wat is een polarisatiefilter?

  Een polarisatiefilter wordt na een UV-/skylight-filter het meest door fotografen gebruikt. P

Beeldsensor

In elke digitale camera bevindt zich in plaats van een film een digitale beeldsensor. Dit bestaat

WebLinks

Nieuws en reviews Nieuws en reviews over digitale fotografie. Dutch Photo Zone (1000) Nik

Canon EOS - Getting Started 2

Canon EOS - Getting Started: Light Meter Tutorial

Schaal

Het uitvoerformaat van een afbeelding als percentage van het invoerformaat. Bij een schaal van of

Clipping

Het percentage pixels aan beide uiteinden van de curve die wegvallen als het contrast automatisch

Extreme test Nikon D3s

Dit is een wel heel extreme test van de Nikon D3s. Niet zelf uitproberen dus! Het is wel Franstalig

Blooming

Streepvorming (Blooming) Heldere vlekken in een foto die worden veroorzaakt doordat elektrisch

AI Focus

Een methode van scherpstellen die automatisch kiest tussen One Shot en de AI Servo methoden van s

Asferische lenstechnologie

  Asferische lenzen zijn lenzen waarvan het oppervlak een complexe bolling heeft, waarbij de s

Voorkeuren

Een groep instellingen waarmee een gebruiker de basiswerking van een bepaald programma kan afstem

Miniatuur

Een kleine voorbeeldafbeelding, het digitale equivalent van een contactblad voor een fotorolletje

Het Edelhert

Het edelhert (Cervus Elaphus), in jagersjargon roodwild, is een hertensoort dat voorkomt in Europa,

Secure Digital

SD geheugenkaarten SD of Secure Digital geheugenkaarten zijn een standaard type geheugenkaart

Light by Karl Taylor

Photography tips revealed by professional photographer Karl Taylor. This knowledge will probably ch

Groente & fruit deel 2

Vervolg op macrofotografie deel 1 van groente en fruit.

CameraHobby! - de site voor de digitale hobbyfotograaf

Sluitertijd

De belichtingstijd of sluitertijd is een term uit de fotografie. Het is de tijdsduur die beschrijft hoelang een lichtgevoelige plaat of ander lichtgevoelig element wordt blootgesteld aan een bepaalde hoeveelheid licht. Met lichtgevoelig element kan bijvoorbeeld fotografische film of een chip met fotogevoelige halfgeleiders (digitale camera) bedoeld worden zoals dat in een fototoestel wordt gebruikt.

De term belichtingstijd wordt ook gebruikt in de donkere kamer wanneer het lichtgevoelige fotopapier onder de vergroter belicht wordt.

De belichtingstijd op een fotocamera is vaak instelbaar (automatisch of handmatig) over een groot gebied (bijvoorbeeld van 1/2000 tot 2 seconden). Sommige camera's hebben een groter bereik, om grotere verschillen in lichtintensiteit aan te kunnen en daarbij tevens een ruimere keus in diafragmering te kunnen blijven bieden. De belichting is instelbaar in stops - of delen daarvan - waarbij elke stop dubbel zoveel licht doorlaat. Bij een te lange belichtingstijd treedt overbelichting op van de film (een negatieffilm wordt dan veel te zwart na het ontwikkelen, er treedt verzadiging op). Bij een te korte belichtingstijd wordt de film onderbelicht en blijft dan te transparant. Een verkeerde belichting is tijdens de ontwikkeling wel iets te corrigeren, een onderbelichte film kan bijvoorbeeld opgetrokken worden, maar daarbij verliest de foto aan resolutie en er wordt een duidelijke korrel zichtbaar. Bij digitale fotografie kan correctie gebeuren met behulp van software.

De juiste belichtingstijd wordt bepaald in combinatie met de grootte van het diafragma en de lichtgevoeligheid van de film. Bij een kleiner diafragma (aangegeven met een groter getal), hoort een langere belichtingstijd. Bij een grotere gevoeligheid van de film (aangegeven in ASA of DIN of fotogevoelige halfgeleiders in ISO) hoort een kortere belichtingstijd.

Voorbeeld van de werking van een spleetsluiter.

 

 

Bewegingsonscherpte is in het verschijnsel dat objecten op een foto of op een video- of filmbeeld onscherp zijn als gevolg van beweging van het object en/of de camera. Dit wordt veroorzaakt doordat tijdens de beweging het object ook in de projectie in de camera beweegt en dus het fotografische vlak op meerdere plaatsen door hetzelfde object belicht wordt.

Bewegingsonscherpte treedt meestal op doordat er een te lange sluitertijd is gekozen. Dit kan echter ook een bewuste keuze van de fotograaf zijn geweest om zo een bijzonder effect te creëren.

Handig om te weten dat de langste sluitertijd uit de hand, bepaald wordt door het brandpuntsafstand van het gebruikte objectief (kleinbeeld) 400mm (altijd naar beneden afronden) 1/500sec.

Shutter_speed_waterfall

Invloed van sluitertijd op bewegingsonscherpte

Tegenwoordig (2004) zijn verreweg de meeste camera's voor gebruik door het grote publiek automatisch, zodat men zich geen zorgen hoeft te maken over de juiste belichting. De camera 'ziet' aan een soort barcode op de filmcassette welke gevoeligheid film er in zit. Voor speciale effecten kan het echter nog wel zin hebben om met de belichtingstijd te spelen of ter correctie voor wanneer het onderwerp afwijkt van de gemiddelde 18% grijswaarde. Eventueel kan de fotograaf ook nog de belichtingscompensatie aanpassen.

Een eenvoudige vuistregel voor het uit de hand nemen van een foto met een kleinbeeldcamera is dat de belichtingstijd in seconden kleiner moet zijn dan 1 gedeeld door de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief in millimeter. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat er geen bewegingsonscherpte optreedt. Dus bijvoorbeeld fotografeer met 1/60 met een 50mm objectief (1/50 bestaat niet, 1/60 ligt er het dichtst bij).

Om de optimale belichtingstijd te bepalen, kan een fotograaf gebruik maken van bracketing. In korte tijd worden meerdere opnames gemaakt met een verschillende belichtingstijd. Uit deze reeks wordt de beste foto gekozen, of de afzonderlijke foto's worden gecombineerd tot een High Dynamic Range-afbeelding.